Tarieven en vergoeding

Wil je meer weten over de kosten van maatschappelijke hulpverlening of een coach? Of wil je graag weten op welke vergoeding maatschappelijke hulpverlening en coaching jij aanspraak kunt maken?

Er zijn gelukkig meerdere manieren voor particulieren en individuen om toegang te krijgen tot een vergoeding/ budget. Soms is coaching en loopbaanbegeleiding zelfs belasting aftrekbaar. Bekijk de verschillende onderstaande opties om na te gaan of je aanspraak kunt maken op een (gedeeltelijke) vergoeding.

Tarieven

Intake & vervolgsessie

Particulier: € 75,- incl. 21% BTW

Werkgever: €139,- excl. 21% BTW

Vergoeding

Optie 1: Check jouw CAO of ga in overleg met jouw leidinggevende

Vakbonden en werkgevers zien gelukkig steeds vaker het belang van persoonlijke ontwikkeling in. Goed nieuws, want de kans is aanwezig dat in jouw CAO een coaching- of opleidingsbudget is opgenomen en je voor zo’n traject dus (deels) een vergoeding kunt vragen. Dit bedrag is dan ieder jaar voor jou of je team gereserveerd door jouw werkgever en kan na overleg met je werkgever vrij besteed worden aan coaching of loopbaanbegeleiding.

Optie 2: Belastingaftrek voor particulieren

Vergoeding in de vorm van belastingaftrek? Kosten voor coaching en loopbaanbegeleiding zijn boven een bedrag van 250 euro volledig belasting aftrekbaar, mits het traject aan een aantal voorwaarden voldoet. Het gaat dan om kosten die gezien worden als ‘studiekosten en scholingsuitgaven’.

Coaching kan aan dit criterium voldoen als jij het inzet om beter of effectiever te presteren op je werk of als je het inzet bij het vinden van een andere baan, zowel bij jouw huidige werkgever als daarbuiten. De exacte voorwaarden die de belastingdienst hieraan stelt zijn als volgt (bron: belastingdienst 2017):

  • De opleiding of studie (in dit geval: het coaching traject) is gericht op jouw huidige of toekomstige beroep.
  • Er is sprake van een leertraject. Hierbij doet je kennis op onder begeleiding of toezicht (in dit geval: onder begeleiding van de coach).
  • Je krijgt geen studiefinanciering.
  • Jouw totale kosten zijn hoger dan de drempel van 250 euro inclusief btw.

Belangrijk: omdat Altena Maatschappelijk werk & Coaching niet de begunstigde is van de belastingaftrek kunnen er geen garanties gegeven worden over de vergoeding en toepasbaarheid in jouw situatie. Neem bij twijfel contact op met jouw belastingadviseur, boekhouder, accountant of de belastingdienst.

Optie 3: Belastingaftrek voor ondernemers

Kosten voor de sessies voor zelfstandige ondernemers zijn aftrekbaar voor de belasting als bedrijfskosten. Wil je graag advies over hoe je dit het beste kunt doen? Neem contact op met jouw accountant, boekhouder of belastingadviseur.

Optie 4: Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Mocht je een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben en mijn coachtraject gebruiken om weer aan de slag te gaan, dan is de kans zeer groot dat je voor het volledige coachtraject een vergoeding kunt krijgen. Ook hiervoor kun je het beste vooraf informeren bij jouw verzekering hoeveel en wanneer er een vergoeding vertrekt kan worden.

Optie 5: Basis en Aanvullende Zorgverzekering

Bij een basiszorgverzekering is het niet gebruikelijk dat er voor Maatschappelijk werk of Coaching ten behoeve van jouw persoonlijke ontwikkeling een vergoeding is. Je kunt dit altijd persoonlijk navragen of opzoeken in de vergoeding checker bij je eigen zorgverzekering.

Afspraak annuleren of wijzigen

Ben je verhinderd op het moment van de afspraak? Geef dit dan tenminste 24 uur vóór aanvang van de behandeling door door contact met mij op te nemen. Er kan dan iemand anders in jouw plaats komen. Bovendien kun je zo meteen een nieuwe afspraak maken.

Afspraken die niet tijdig afgezegd zijn, worden bij jou persoonlijk in rekening gebracht. In dat geval kun je dus geen vergoeding ontvangen vanuit bijvoorbeeld jouw zorgverzekering.

Bekijk ook

Maatschappelijk werk

Hulp nodig bij het behalen van doelen? Schakel een coach in!

Coaching

Over Johannes Altena

© Copyright 2022 - Altena Maatschappelijk werk en Coaching