Over Johannes Altena

Waarom maatschappelijk hulpverlening & coaching?

Vanuit mijn kern beschik ik over de kwaliteit zorgzaamheid. Dat is een eigenschap die ervoor gezorgd heeft dat ik maatschappelijk werk ben gaan studeren. Ik ben opgegroeid met een gehandicapte broer. Door met hem samen te leven heb ik vaak ervaren hoe het voor hem was om iets niet zelf te kunnen. Hij moest een ander om hulp vragen en hierbij heb ik altijd geprobeerd om hem zoveel mogelijk te helpen. 

Ook tijdens mijn stages als leraar basisonderwijs merkte ik dat ik de kinderen met een extra hulpvraag de meeste aandacht wilde geven. Ik heb mijn koers dan ook veranderd en ben in 2017 afgestudeerd als maatschappelijk werker. Al vrij snel daarna ontstond de ambitie om me verder te ontwikkelen. Ik ben toen de Post HBO opleiding tot Professioneel Coach gaan volgen aan de Academie voor Psychodynamica. Deze opleiding heb ik in de zomer van 2019 afgerond.

Naast mijn eigen praktijk in maatschappelijk hulpverlening en coaching in Wijckel te Friesland, werk ik ook in het MBO-volwassenenonderwijs Zorg & Welzijn in Drachten. Ik vind het heerlijk om met volwassen studenten aan de slag te zijn. Ik geef een aantal vakken waarin in ikzelf geschoold ben, zoals: communicatie, ontwikkelingspsychologie en intervisie. Ondertussen volg ik ook een opleiding om mijn pedagogisch didactisch getuigschrift te behalen.

Johannes Altena; voor maatschappelijk hulpverlening en professionele coaching

Maatschappelijk hulpverlening en coaching met vertrouwen als basis

Mijn aanpak kenmerkt zich door vertrouwen. Ik ben in staat om in korte termijn een vertrouwensband met de cliënt op te bouwen waardoor het prettig is om samen te werken. Door mijn eigen levenservaringen ben ik in staat me in te leven in de gevoelens die er spelen bij cliënten. 

Ik ben een coach die benoemt wat hij ziet en voelt. Het gevoel is dan ook een belangrijke raadgever tijdens mijn sessies. Uniek daarin is dat mensen zich vaak na een gesprek al veel beter op hun gemak voelen waardoor ze gemakkelijker met hun persoonlijke vraagstuk aan de slag kunnen. Ditzelfde geldt voor vraagstukken die om maatschappelijke hulpverlening vragen. Samen werken we aan het vergroten van de mogelijkheden om de problemen op te lossen.

Ontspannen en opladen door bewegen

Naast mijn werk ben ik een fanatieke sporter. Voetballen, fitnessen en hardlopen zijn een paar van mijn favoriete bezigheden. Ik sport om te ontspannen maar ook om op te laden. Tijdens mijn voetbalcarrière heb ik twee keer te maken gehad met een zware knieblessure. In die periode ben ik mezelf behoorlijk tegen gekomen, zowel fysiek als mentaal. Ik heb een knop om moeten zetten om met positieve energie en op volle kracht te revalideren. 

Bewegen is goed voor lichaam en geest. Daarom stimuleer ik cliënten dan ook vaak om te bewegen. Dit advies geldt zowel voor coaching als maatschappelijk hulpverlening cliënten. Sporten en wandelen is erg goed. Bij wandelen ga je letterlijk vooruit. Op naar de toekomst met positiviteit en vooruitgang. 

Werken aan de oorzaak

Ik werk met dat wat er op dat moment is. Zowel in mijn sessies voor coaching als maatschappelijk hulpverlening. Eigenlijk bepaalt een cliënt dus de inhoud van de sessie en speel ik in op waar de situatie op dat moment om vraagt. Door deze manier van werken voelen cliënten zich niet gedwongen maar juist gemotiveerd om aan de slag te gaan. 

Ik hou ervan om aan de slag te zijn met cliënten en zal het niet laten om mensen uit te dagen en te prikkelen. Soms is dat even spannend, maar door de vertrouwensband neemt de spanning vaak snel af. Aan de hand van wat de cliënt toestaat vraag ik waar de pijn zit. Zo kunnen we samen vanuit de oorzaak werken aan oplossingen. Ik doe niet aan symptoombestrijding.

Met een beter gevoel verder

Ik wil een praktijk zijn waar mensen het prettig vinden om naartoe te gaan. Tijdens een sessie moet er hard gewerkt worden, maar na afloop moet er een beter gevoel zijn dan bij binnenkomst. Dat is een streven waar ik elke dag weer aan werk.

Het is een hele stap voor mensen om naar een coach toe te gaan of of maatschappelijke hulpverlening in te schakelen. Als de eerste stap is gezet, wil ik er samen met de cliënt voor zorgen dat we meer stappen kunnen zetten naar het gewenste resultaat. Mijn praktijk staat voor openheid, vertrouwen en toegankelijkheid.

Wanneer is maatschappelijk hulpverlening en/of coaching geschikt?

Maatschappelijke hulpverlening en coaching is er voor iedereen. Het merendeel van mijn cliënten is vastgelopen in hun leven. Er zijn vele, uiteenlopende vraagstukken waarbij ik jou kan helpen. Denk bijvoorbeeld aan;

  • Jongeren die door de corona-crisis te maken hebben met problemen doordat ze lange tijd geen sociale contacten meer hebben of omdat ze vastlopen met school; 
  • Pubers en jongvolwassenen die moeite hebben met de leeftijdsfase waarin ze zich bevinden. Soms staan ze onder enorme (sociale) druk of hebben zelfs een burn-out; 
  • Jongeren en volwassenen met een burn-out of die te maken hebben met signalen van een dreigende burn-out;
  • Mensen die moeite hebben met het aangeven van eigen grenzen of die voortdurend over hun eigen grenzen heen gaan;
  • Mensen die willen re-integreren omdat ze als gevolg van een burn-out, baan kwijt, schulden, vastgelopen op school, te maken met gemeente/uitkering, revalideren na een ongeluk, scheiding of als gevolg van hun relatie in de problemen zijn geraakt. 

Het motiveert mij enorm om mensen te helpen die op wat voor manier dan ook zijn vastgelopen. Mijn deur staat open voor jong en oud. 

Heb jij een vraagstuk waarbij je vastloopt in het vinden van oplossingen? Ben jij op zoek naar een loopbaancoach, burn-out coach of juist maatschappelijk hulpverlening? Ik ontvang jou graag in mijn coachingpraktijk in Friesland. Ik denk met jou mee en biedt jou de tools om te werken aan oplossingen. Neem gerust contact met mij op. 

Bekijk ook

Maatschappelijk hulpverlening

Hulp nodig bij het behalen van doelen? Schakel een coach in!

Coaching

Tarieven en vergoeding

Kijk ook eens op Facebook voor actueel nieuws.

© Copyright 2022 - Altena Maatschappelijk werk en Coaching